Aktivity školy

          • Nakoniec 9. miesto v krajskom kole

          • Konečné 9. miesto spomedzi 11 zúčastnených družstiev obsadili reprezentanti  Hotelovej akadémie v stolnom tenise. V skupine prehrali s neskorším víťazom, družstvom Vranova nad Topľou i štvrtým Stropkovom. To ich odsunulo na celkové deviate miesto. Naši chlapci mali určite najťažšiu skupinu a ďakujeme im za skvelú tohtoročnú reprezentáciu vo všetkých kolách. 

          • Deň PSK

          •      12. 11. 2019 sa v priestoroch Hotelovej akadémie  v Humennom konali v rámci Dňa PSK rôzne zaujímavé aktivity, ktoré  pripravili učitelia, majstri odborného výcviku a vychovávatelia.

                 Úvod tohto zaujímavého podujatia začal športovo - plaveckou štafetou 50 x 50 m.

                  Žiaci 1. ročníka navštívili Vihorlatskú knižnicu, kde sa oboznámili s jej oddeleniami, poskytovanými službami a online katalógom.

                 30. výročie Nežnej revolúcie si pripomenuli žiaci 3. ročníka v multimediálnej učebni v historicko-dokumentárnom pásme. Žiaci 4. ročníka si preverili svoje vedomosti v kvíze zameranom na zaujímavosti PSK. Svoje rodné mesto či rodný kraj prezentovali žiaci v anglickom jazyku formou projektov.

                 V ZŠ na Laboreckej ulici predviedli naši žiaci svoje zručnosti z oblasti zdravej výživy ukážkami príprav pokrmov studenej kuchyne, slávnostného stolovania a miešaných nápojov. V priestoroch školskej reštaurácie Siesta prezentovali pozvaní absolventi našej školy ukážky zážitkovej gastronómie. Majstri odborného výcviku pripravili prezentáciu jedál starých materí vrátane receptúr, výstavy krojov a kníh.

                 K príjemnej atmosfére prispela aj výzdoba v priestoroch školy – nástenka Zaujímavosti PSK a v školskej reštaurácii slávnostná tabuľa. Tento slávnostný deň spríjemnili našim seniorom žiaci školského internátu.  

                 Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k vydarenému podujatiu.

          • 27. ročník Plaveckej štafety 50x50

          • Päťdesiat študentov Hotelovej akadémie a dvaja hostia, bývalý študent L. Jalč a exreprezentant v plávaní M.Babjak, sa zúčastnili už 27. ročníka Plaveckej štafety. Každý účastník odplával 50 metrov a spoločne dosiahli čas 0:56:08 hod. Túto akciu sme tohto roku zorganizovali ako súčasť Dňa PSK 2019. Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa na ročník s poradovým číslom 28. e.k.

          • Naši stolní tenisti-majstri okresu

          • Reprezentanti Hotelovej akadémie, Mikuláš Charitun, Tomáš Štec, Lukáš Boroš a Rastislav Andrejkulič sa stali majstrami okresu v stolnom tenise študentov stredných škôl a postúpili na majstrovstvá kraja, ktoré sa uskutočnia 19.11.2019 v Sabinove. Spomedzi 12 družstiev chlapcov, po víťazstvách vo finálovej skupine, 4:2 nad Obchodnou akadémiou a 4:1 nad SPŠ Technickou, obsadili prvé miesto a potešili určite všetkých hotelákov. Držme im prsty aj v Sabinove!!!! e.k.

          • Exkurzia žiakov V. AH v Košiciach

          • Dňa 29. 10. 2019 sa uskutočnila exkurzia pre žiakov V. AH do Košíc. Cieľom bolo spoznať ubytovacie, stravovacie a doplnkové služby v ubytovacom zariadení. Žiaci navštívili  štvorhviezdičkový hotel Double Tree by Hilton.  Mali možnosť spoznať nielen vybavenie tohto hotela, ale aj spôsob riadenia. Maturanti si tak mohli overiť svoje teoretické vedomosti z hotelového a gastronomického manažmentu, hlavne v diskusii s pracovníčkou hotela p. Tatarčíkovou. V závere ich upozornila na pracovné príležitosti, ktoré ich čakajú po úspešnom ukončení štúdia na hotelovej akadémii, či už ako pracovníci vo výrobnom alebo v odbytovou stredisku hotela.

          • Exkurzia v meste Martin

          •      V dňoch 28.10.- 30.10. 2019 sa žiaci IV.AH a II.AH zúčastnili exkurzie zameranej na poznávanie kultúrnohistorických pamätihodností mesta Martin, ktoré zohralo veľmi významnú úlohu v histórii slovenského národa. Po príchode a ubytovaní v Hoteli Junior na Piatrovej, nasledovala prehliadka mesta a zaujímavých historických a kultúrnych inštitúcií ako sú Národný dom, prvá budova Matice slovenskej, Slovenské komorné divadlo.

                 Na druhý deň si žiaci pozreli zaujímavé expozície v Múzeu Andreja Kmeťa a  Etnografickom múzeu. Veľmi príjemným zážitkom bolo stretnutie a fotenie s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, ktorá bola v tom čase v Martine a prišla si pripomenúť prijatie Deklarácie slovenského národa položením venca k pamätnej tabuli.

                 Domov sa všetci vrátili plní nielen nových informácií ale aj veselých zážitkov.

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          •     Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do  celoslovenského  projektu  Záložka do knihy spája slovenské školy, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica. Tohtoročná téma znela: Osobnosti, ktoré sa zaslúžili o demokraciu. My sme sa pri tvorbe záložiek zamerali na 30. výročie Nežnej revolúcie.

                Projekt je zameraný na podporu čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou. Tie sú potom odoslané partnerskej škole, ktorú vyberá Slovenská pedagogická knižnica. Našej škole bola pridelená Obchodná akadémia v Žiline.

                Na uvedenom projekte sa zúčastnilo 55 žiakov našej školy. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry  žiaci vyrábali záložky rôznych tvarov a farieb. Tí najkreatívnejší žiaci vytvorili zaujímavé záložky, ktoré už na prvý pohľad zaujali svojím tvarom, farbou. Osobnosti Nežnej revolúcie si žiaci pripomenuli aj na hodinách dejepisu či občianskej náuky.

                Záložky sme odoslali pridelenej partnerskej škole, ktorá ich prijala s poďakovaním. Oficiálne vyhodnotenie projektu bude koncom novembra zverejnené na webovom sídle Slovenskej pedagogickej knižnice.

          • Deň PSK

          • Dňa 12. 11. 2019 sa uskutoční v našej škole Deň PSK. Pre všetkých zúčastnených je pripravených množstvo atrakcií, príďte neoľutujete. 

            Program (7.45 - 13.00)

             - Návšteva Vihorlatskej knižnice,

            - Reminiscencie Nežnej revolúcie - historicko-dokumentárne pásmo k 30. výročiu Nežnej revolúcie,

            - Zdravá výživa pre žiakov ZŠ Laborecká (príprava pokrmov studenej kuchyne, príprava slávnostných tabúľ, názorné ukážky slávnostného stolovania, príprava smoothie, miešanie nápojov),

            - nástenka PSK v reštaurácii Siesta,

            - slávnostná tabuľa,

            - prezentácia jedál starých materí (vrátane receptúr, výstavy krojov, kníh),

            - prezentácia zážitkovej gastronómie,

            - nástenka vo vestibule "Zaujímavosti PSK",

            - kvíz pre 4. ročník "Zaujímavosti PSK",

            - prezentácia finančnej gramotnosti (beseda s pracovníčkou úradu práce a hra Finančná odysea),

            - plavecká štafeta pre žiakov školy 50 x 50 metrov,

            - písanie eseje - Moje rodné mesto, môj rodný kraj,

            - prezentácie esejí,

            - návšteva seniorov žiakmi školského internátu. 

             

          • EUROCUP 2019

          • Dňa 23.-24. októbra 2019 sa uskutočnil v Prešove 27. ročník medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP, ktorý je miestom užitočnej výmeny skúseností a výbornou príležitosťou pre mladých ľudí, aby ukázali svoje zručnosti, zdokonaľovali sa vo svojom odbore a získavali motiváciu pre prácu v oblasti gastronómie a hotelierstva.Táto súťaž patrí medzi najväčšie podujatia tohto druhu v Európe. Súťaže sa zúčastnilo 30 družstiev, z toho 6 zahraničných.

            Našu školu reprezentovali žiačka Bibiána Drabová z IV. AH a Lesanka Chalupková z IV.AH, ktoré sa umiestnili v úžasnom striebornom pásme. Srdečne blahoželáme.

          • STOLNÍ TENISTI IDÚ ĎALEJ

          • Družstvo stolných tenistov v zložení Charitun, Štec, Boroš, Andrejkulič po dvoch víťazstvách s minuloročným víťazom, družstvom Gymnázia sv. J. Zlatoústeho 4:2 a s družstvom Gymnázia arm. gen. L. Svobodu 4:1 postúpilo na okresné kolo družstiev v stolnom tenise. Oporou nášho družstva bol M. Charitun. Držme našim chlapcom prsty aj 11.11.2019, nech postúpia ďalej!!!!! 

          • ŠKOLSKÉ KOLO V STOLNOM TENISE

          • V pondelok 21. októbra  deväť študentov  Hotelovej akadémie bojovalo o titul najlepšieho stolného tenistu  a miestenku na obvodné kolo konaného 25. októbra.

            Po 32 zápasoch, keď sa stretli všetci účastníci vo vzájomných zápasoch sa jednoznačným víťazom stal študent I.A - Mikuláš Charitun zo Sniny. 

            Výsledky : 1. Charitun; 2. Štec; 3. Boroš

                              4. Andrejkulič; 5. Šeba; 6. Mareček

                              7. - 9. Hnát, Weichpart, Bačovčin

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 10. októbra 2019 sa uskutočnil Deň otvorených dverí pre žiakov a učiteľov základných škôl, ich rodičov a širokú verejnosť. Už druhý rok žiaci školy pod vedením pedagogických zamestnancov pripravili DOD netradičným spôsobom - formou záhradnej slávnosti Garden party. Návštevníci mali možnosť v priestoroch školského dvora vidieť a vyskúšať si napr. zdobenie perníkov či skladanie obrúskov. Svoju šikovnosť i obratnosť si mnohí vyskúšali v hode šípkami, v behu po schodoch a v hádzaní vajíčka na maketu kuchára alebo čašníka.  Žiaci študujúci v odboroch čašník, servírka, kuchár a v odbore hotelová akadémia pripravili výstavu slávnostných tabúľ, ukážku prípravy miešaných nealkoholických nápojov s možnosťou degustácie návštevníkmi, prezentáciu priestorov školy a odborov, ktoré sa dajú na škole študovať.

            Svoje zážitky a skúsenosti zo zahraničnej praxe na Cypre, v Grécku, Taliansku a Nemecku prezentovali žiaci, ktorí túto prax absolvovali počas leta 2019. Žiaci piateho ročníka poinformovali o tom, čo ich čaká pri praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky. Prítomní mohli získať informácie o spolupráci školy s hotelmi vo Vysokých Tatrách a v Medzilaborciach - kde žiaci vykonávajú súvislú prax. 

            V školskej reštaurácii SIESTA  bola pripravená aj výstavka na tému Plody našej zeme a výstavka jedál  z vystavených plodov s možnosťou degustácie ponúkaných jedál. Ochutnať mohli rôzne druhy chuťoviek,  ovocia a  sladkého pečiva. Maškrty dopĺňali flambované palacinky, pripravená čokoláda a horúce ovocné nápoje. Šikovnosť žiakov prezentovali ďalšie slávnostné tabule a dekoratívne vyrezávané ovocie.

            K príjemnej atmosfére prispeli aj žiaci hudobnými vystúpením. Všetko, čo pripravili žiaci školy pod vedením učiteľov, majstrov odbornej výchovy a vychovávateľov potvrdilo to, že čas, ktorý venujú žiakom, prináša pekné ovocie.

          • Deň otvorených dverí - GARDEN PARTY

          • Hotelová akadémia Vás pozýva na Deň otvorených dverí – GARDEN PARTY, ktorý sa uskutoční 10. októbra 2019 od 9:30 do 13:00 v budove školy a na jej školskom dvore.

            Príďte si pozrieť našu školu. Spolu s našimi žiakmi sme pre Vás pripravili mnoho zaujímavých aktivít. Tešíme sa na Vašu účasť. 

          • Kurz ochrany života a zdravia

          • Študenti III.AH v minulom týždni absolvovali trojdňový Kurz ochrany života a zdravia. V prvý deň sa oboznámili s problematikou ochrany pred požiarmi, záchranou v prípade rôznych havárii, výnimočných situácii prostredníctvom ukážok i praktických riešení takýchto situácii návštevou Hasičského zboru v Humennom. Druhý deň bol venovaný ochrane života a zdravia. Bol zavŕšením vzdelávania na účelových cvičeniach v prvom a druhom ročníku. Pod vedením a kontrolou inštruktorov Červeného kríža žiaci riešili konkrétne situácie záchrany života. V tretí deň sa oboznamovali s prírodnými cennosťami rezervácie Gazdoráň, ktorý sa rozprestiera nad vodnou nádržou Starina. Kurz prakticky zakončil systém vzdelávania a výchovy so zameraním na ochranu prírody, záchranu života a postupného zvyšovania kondičných schopností študentov na Hotelovej akadémii.

          • Školenie červeného kríža na Hotelovej akadémii

          • Dňa 24.09.2019 sa v telocvični Hotelovej akadémie v Humennom uskutočnilo účelové cvičenie pre žiakov. Hlavnou témou účelového cvičenia bola prvá pomoc. Tejto akcie sa zúčastnili aj dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža- Humenné. Naši mládežníci prednášali prvú pomoc a venovali sa témam: KPR dospelého človeka a dieťaťa, krvácaniu, duseniu, epileptickému záchvatu, infarktu, mozgovej príhode, autonehode. Po skončení teoretickej časti sa venovali aj praktickej časti. Na konci tohto školenia si dobrovoľníci pripravili aj modelovú situáciu autonehody, kde si žiaci mohli precvičiť svoje teoretické poznatky o prvej pomoci.

            S pozdravom Ondrej Balko- predseda Mládeže Slovenského Červeného kríža v Humennom

          • Nestaň sa obeťou obchodu s ľuďmi

          • Ministerstvo vnútra SR sa v rámci šírenia povedomia o fenoméne nachytávania obetí za účelom obchodovania s ľuďmi rozhodlo v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR vytvoriť vizuál komunikačnej kampane, v rámci ktorej upozorňuje na možné podvodné správanie pri ponúkaní práce alebo ponuke cestovania. Snahou je upozorniť najmä mladých ľudí, ktorí sú ochotní cestovať za zážitkami a prácou na to, že aj pri zdanlivo lákavých ponukách sľubujúcich nečakané zážitky sa môžu tieto skončiť tragicky, v prípade, že si neoveria všetky skutočnosti, ktoré im inak majú zabezpečiť pohodlnosť a bezpečie. Pri pracovných ponukách je dôležité jasne poznať pracovnú zmluvu, miesto výkonu práce a ubytovania. Pri cestovaní do zahraničia za prácou je to ešte o to dôležitejšie, že sa môžu ocitnúť v prostredí, ktoré je im cudzie, v niektorých prípadoch nemusia ovládať reč a následne sa dovolať pomoci býva náročné. Nikto nechce, aby jeho snaha skončila tragicky, preto odporúčame byť vždy opatrní a prezieraví aj pri hľadaní si práce nielen doma, ale ja v zahraničí.

          • Deň športu u hotelákov

          • 13. piatok zvyčajne považujeme za smolný deň. Pre humenských hotelákov určite smolným nebol. Spolu vyše 100 žiakov a učiteľov Hotelovej akadémie sa v tento deň venovalo športu. Turnaj vo futsale, v mix volejbale, behu do schodov o „ Hotelácku salámu“, pretláčanie rukou a nakoniec i Zumba cvičenie pod vedením profesionálnej cvičiteľky. Z tejto bohatej ponuky si žiaci mohli vybrať a zúčastniť sa pohybovej aktivite ušitej na mieru každého. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci III.AH triedy, prekvapili futsalisti z I.AH a na cvičení Zumba sa zabavili všetci.

            Výsledky Dňa športu:

            Futsal : 1. III.AH , 2. I.AH, 3. II.AH-1, 4. II.AH-2, 5. I.A

            Mix volley (2chlapci + 2 dievčatá) : 1. III.AH , 2. II.AH, 3. I.AH , 4. I.A , 5. IV. AH

            Beh o salámu :  dievčatá : 1. D. Petrová , 2. S. Caparová, 3. T. Drozdová ,    všetky III.AH  

                                          chlapci :  1. P. Ontkoc III.AH , 2. S. Haburaj II.AH , 3. J. Petík II. AH

            Pretláčanie rukou :  1. L. Hamarič II.AH , 2. N. Baran II.AH , 3. F. Weichpart  I.A

          • Pochod vďaky Vinné - Humenné 2019

          • V piatok 21. júna sa naši žiaci a žiaci ďalších štyroch stredných škôl v meste zúčastnili po druhý krát Pochodu vďaky Vinné - Humenné. Projekt bol podporený z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja. Položením venca k Pamätníku padlých pod Pirnagovým vrchom sme si pripomenuli  udalosti druhej svetovej vojny a zvlásť činnosť partizánskych skupín v boji proti fašizmu. Uctili sme si pamiatku padlých vo vojne a spoločnou prechádzkou vo voľnej prírode sme načerpali energiu podstatnú pre každodenný život. Na záver podujatia sme si spoločne vychutnali spoločné chvíle pri spoločnom posedení v školskej reštaurácii Siesta kde sme si vychutnali guláš pripravený našimi žiakmi. Verím, že z pochodu sa stane tradícia a stretneme sa opäť o rok. 

    • Kontakty

      • Hotelová akadémia, Štefánikova 28, Humenné
      • tel/fax: +421 57 7752394 - sekretariát, riaditeľka školy, tel: +421 57 7755144 - ústredňa, tel: +421 57 7754134 - technicko-ekonomický úsek, tel: +421 57 7885490 - zástupca RŠ pre teoretické vyučovanie, tel: +421 57 7750337 - zástupca RŠ pre praktické vyučovanie, email na zodpovednú osobu GDPR: zodpovednaosobahahe@gmail.com
      • Štefánikova 28, 066 01 Humenné Slovakia
      • IČO: 17078393
      • DIČ: 2021217231
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje