Aktivity školy

          • Študentský jarmok

          • Vo štvrtok sa na našej škole po prvýkrát zorganizoval študentský jarmok v rámci  školskej cvičnej firmy „Koláčiky od babičky“. Každá trieda upiekla jeden koláčik, ktorý potom prezentovala a predávala na tomto jarmoku. Študenti školy, učitelia, majstri OV i rodičia využili túto príležitosť a kúpili si napr. linecké kvetinky, trubičky, cookies, tekvicové cupcakes a iné. Získané finančné prostriedky sa použijú pri príprave študentského plesu.

            Pozrite si nasledujúce videjko, ktoré je dôkazom šikovnosti, zručnosti  a tvorivosti našich študentov.

          • Skvosty mesta Košice

          • V utorok sa študenti našej školy zúčastnili na exkurzii v Košiciach. Žiaci V. AH si pozreli novodobý skvost mesta hotel Hilton, jeho izby, apartmány, gastronomické zariadenia, doplnkové služby a hlavne kongresovú halu a jej vybavenie.

            Žiaci III. AH a IV. AH boli na exkurzii v historickej časti mesta, navštívili expozíciu Východoslovenského múzea v Miklušovej väznici. Výkladom sprievodkyne sa študenti vrátili do čias minulých. Na konci prehliadky si pozreli podzemné priestory bývalej mučiarne a expozíciu Katovho bytu.

          • Slávnostné odovzdávanie maturitných stužiek

          • Pre našich piatakov bol 27. október, dňom s veľkým D. V tento deň sa chlapci a dievčatá tejto triedy stretli v humenskom kaštieli, aby si z rúk triednej učiteľky Ing. Viery Pencákovej prevzali zelené stužky. Zelená stužka je dlhé roky symbolom nádeje a blížiacich sa maturít. Vypočuli si povzbudivé slová zástupcu riaditeľky školy Ing. Juraja Moščáka, ktoré ich veľmi potešili. Počas týchto slov si uvedomili, že sa blíži koniec tejto etapy ich života. Ale spomienky na stredoškolské roky im nikto nezoberie a navždy ostanú v ich  pamäti. Po oficiálnej časti sa sprievod maturantov a pozvaných hostí presunul do hotela Karpatia k slávnostnému obedu.

          • EUROCUP 2023

          • Na pôde Hotelovej akadémie v Prešove sa 25. októbra 2023 konal 28. ročník barmanskej súťaže EUROCUP.  Súťažiaci pripravovali povinné miešané nápoje  Bartender´s choice drink a Fancy soft drink. Obidva koktaily pripravovali podľa vlastných receptúr zostavených výlučne pre túto príležitosť. Súťaže si zmeralo svoje zručnosti 37 súťažiacich z 19 škôl. Okrem mladých barmanov zo Slovenska sa zúčastnili aj barmani zo Slovinska.

            Kategória Bartender´s choice drink bola pre súťažiacich obzvlášť náročnou, pretože pripraviť kvalitný a zároveň chutný nápoj s použitím povinnej ingrediencie Warner´sLondonDry Gin 40% bolo výzvou pre všetkých bez rozdielu. Zostaviť receptúru pre Fancy soft drink by sa mohlo zdať ako jednoduchšia úloha, no opak je pravda. Vymyslieť receptúru na nápoj, ktorý v sebe skĺbi lahodnú chuť a zaujímavé ingrediencie, nie je vôbec jednoduché. 

            Našu školu reprezentovali žiačky IV. AH Kristína Špitaliková, ktorá skončila v striebornom pásme a BiankaBelančátová v bronzovom pásme. Dievčatá prišli na túto súťaž povzbudiť aj spolužiaci z triedy a triedna učiteľka. Veríme, že aj povzbudzovanie spolužiakov pomohlo dievčatám dosiahnuť takýto skvelý výsledok.

            Kristíne a Bianke srdečne blahoželáme.

          • Slávnostné stužkovanie našich štvrtákov

          • Piatok, 20. októbra, bol slávnostným dňom pre našich štvrtákov. V humenskom kaštieli sa zúčastnili slávnostného odovzdávania maturitných stužiek. Po krátkom kultúrnom programe im triedna učiteľkaĽudmila Ďuričková pripla zelenú stužku ako symbol dospelosti. Žiakom sa prihovorila riaditeľka školy Ing. Mariana Chudíková. Pripomenula im zodpovednosť, ktorú majú nielen voči sebe, ale aj rodičom a učiteľom. Súčasne im popriala veľa šťastia nielen pri zelenom stole, ale aj v ich v ďalšom živote. Po tejto oficiálnej časti potom nasledoval slávnostný obed v reštaurácii Off Road.

          • Deň otvorených dverí

          • K tradičným podujatiam, ktoré sa na našej škole konajú, patrí Deň otvorených dverí. Tento rok sa uskutočnil dňa 19. 10. 2023. Zorganizovali ho žiaci a zamestnanci školy pre žiakov ZŠ, rodičov, výchovných poradcov a širokú verejnosť.

            V priestoroch školskej reštaurácie Siesta prezentovali naši žiaci svoje odborné zručnosti v porciovaní ovocia, v príprave miešaných nealkoholických nápojov. Pekným doplnkom bola výstavka úrody z našich záhrad. Žiaci nižších ročníkov ukázali svoju zručnosť v skladaní obrúskov. Starší žiaci zase prezentovali výrobky školskej firmy Koláčiky od babičky. Budúci kuchári pripravili chutné cuketové placky, zeleninový guľáš, rôzne chuťovky, ktoré lahodili očiam a maškrtným jazýčkom. Mnohých zaujala aj príležitosť vyskúšať si zdobenie perníkov. Naši žiaci im to ochotne ukázali. Návštevníci sa mohli pokochať nádhernými slávnostnými tabuľami s jesennou tematikou, ktoré lemovali vchod do školskej jedálne.

            Zaujímavá bola prezentácia zahraničnej praxe žiakov školy na Cypre, v Grécku, kde sa žiaci pravidelne zúčastňujú už niekoľko rokov a prezentácie z odborných exkurzií v hoteloch. Priestor bol aj na otázky návštevníkov, ktorých táto téma oslovila. Žiaci ZŠ, ktorí prišli v sprievode svojich rodičov, prejavili záujem o študijný odbor, vyučovacie predmety a možnosť uplatnenia v praxi.

            Pred budovou školy mal svoj stánok aj školský internát, ktorý prezentoval svoje kultúrne a športové aktivity.

            Ďakujeme organizátorom Dňa otvorených dverí za prípravu a zrealizovanie podujatia

            a všetkým návštevníkom za účasť. Veríme, že sa vám u nás páčilo.

          • Hrdinovia detektívnych románov

          • Pod týmto názvom sa uskutočnil v poradí už 12. ročník celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica s cieľom podporiť záujem o čítanie.

                Na projekte sa zúčastnilo 30 žiakov našej školy, ktorí s nadšením privítali zaujímavú tému. Mnohí vyrobili aj viac ako jednu záložku. Kto by nepoznal Hercula Poirota, Sherlocka Holmesa, či slečnu Marplovú? Boli to hrdinovia, ktorí sa najčastejšie objavili na vyrobených záložkách.   

               V tomto ročníku nám bola pridelená tá istá partnerská škola ako v minulom školskom roku -                   Obchodná akadémia v Košiciach. Darované záložky poputujú k našim žiakom. Veríme, že ich potešia.

              Ďakujeme všetkým zúčastneným a prajeme veľa krásnych čitateľských zážitkov.

          • Plenárne rodičovské združenie

          • Pozývame všetkých zákonných zástupcov žiakov na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční 12. 10. 2023 so začiatkom o 15.15 hodine v kmeňových triedach žiakov. Na plenárnom rodičovskom združení prebehnú voľby zástupcov rodičov žiakov do rady školy. Vaša účasť na rodičovskom združení je nevyhnutná.

          • Kurz ochrany života a zdravia na hotelovke

          • Minulý týždeň začali a tento týždeň pokračovali naši tretiaci v kurze ochrany života a zdravia, ktorý pre nich pripravil učiteľ telesnej výchovy Eugen Kudzej. Cieľom kurzu bolo, aby sa študenti naučili ako sa správať v prípade mimoriadnej situácie, napr. živelnej pohromy. Návštevou požiarnej stanice získali základné informácie o vzniku požiaru, ako sa správať pri požiari a mali možnosť si pozrieť základnú požiarnu techniku. Tú si vyskúšali na sedadle spolujazdca. V utorok si rozšírili svoje vedomosti pri poskytovaní prvej pomoci, ale zároveň pracovníčky Červeného kríža apelovali na mladých, ak im to zdravotný stav umožní, darovali krv. „Možno tá vaša krv, zachráni niekomu život“, týmito slovami skončila svoj nábor pracovníčka SČK.

          • VEĽKÝ ÚSPECH ŠTUDENTA HOTELOVEJ AKADÉMIE

          • 19. až 23. septembra 2023 sa vo Viedni konali MS v silovom trojboji, tlaku na lavičke a mŕtvom ťahu. Študent IV. AH Dávid Bučok pomedzi 492 účastníkov získal zlato v tlaku na lavičke dorastencov do 82,5 kg s výkonom 130 kg a striebro v absolútnom poradí dorastencov. Ide o nevídaný úspech nášho žiaka, ktorému srdečne blahoželáme. Prajeme mu ešte veľa úspechov v jeho športovej kariére.

          • Biela Pastelka

          • Milí priatelia!

            Po roku máme opäť tú česť zapojiť sa do charitatívnej zbierky Biela Pastelka, ktorú organizuje UNSS dňa 22.9.2023.

            Občianske združenie Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje už 22. ročník celonárodnej verejnej zbierky na pomoc nevidiacim a slabozrakým občanom pod názvom Biela pastelka.

            Biela pastelka zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácií. Výnos zbierky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť  sa do bežného života – napr. kurzy chôdze s bielou palicou, čítania a písania Braillovým písmom, práce s výpočtovou technikou a iných špeciálnych zručností, ktoré im pomáhajú žiť plnohodnotný život.

            Hlavným zbierkovým dňom je piatok 22. septembra. Dobrovoľníci budú v tento deň oslovovať darcov a ponúkať im drevené pastelky vo forme bielej pastelky za dobrovoľný príspevok.

            Tešíme sa, že aj Vy prispejete na dobrú vec.

          • Začiatok školského roka 2023/2024

          • Oznamujeme žiakom školy, že slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 sa uskutoční v pondelok 04. 09. 2023 o 7.45 v kmeňových triedach. Učebnice sa žiakom prvého ročníka vydávajú v utorok 05. 09. 2023.

          • Oznam pre rodičov, žiakov a cudzích stravníkov stravujúcich sa v Školskej jedálni, Komenského 3, Humenné

          • Oznamujeme Vám, že dňa 04. 09. 2023 sa v Školskej jedálni, Komenského 3, Humenné nevarí. Poskytovať stravu začíname v tejto školskej jedálni od 05. 09. 2023.

            Zároveň všetkých stravníkov informujeme, že na našej webovej stránke, v časti školské stravovanie pre každú školskú jedáleň osobitne, boli aktualizované podmienky poskytovania a vydávania stravy: 

            Školská jedáleň, Štefánikova 28, Humenné - https://hahe.edupage.org/a/zakladne-informacie-1

            Školská jedáleň, Komenského 3, Humenné - https://hahe.edupage.org/a/zakladne-informacie


            Ďakujeme za pochopenie. 

             

            Ing. Mariana Chudíková, riaditeľka školy

          • Exkurzia v hoteli Alibaba v Humennom 

          • Dňa 16.06.2019 sa žiaci I.AH triedy zúčastnili exkurzie v 3- hviezdičkovom hoteli Alibaba, ktorý sa nachádza v centre mesta Humenné. Manažérka hotela nás pútavou formou sprevádzala ubytovacím, odbytovým a výrobným strediskom. Žiaci s nadšením sledovali jej výklad a boli radi, že mali možnosť nahliadnuť do týchto priestorov.

            Bola to výborná príležitosť na rozšírenie si svojich teoretických vedomostí, ktoré môžeme využiť pri práci v oblasti gastrónomie a hotelierstva, ale aj v bežnom živote.

            Ďakujeme

          • Netradičné suroviny v gastronómii

          • Dňa 9.6.2023 sa trieda 1.AH zúčastnila besedy s lektorom M. Sudzinom, témou besedy boli jedlé kvety v gastronómii, v rámci ktorej sa žiaci mohli oboznámiť s jedlýmih kvetmi, ktoré sú od nepamäti súčasťou ľudskej stravy a môžu sa využiť pri príprave pokrmov.

            Prezentácia obsahovala názvy kvetov, ktoré môžeme využiť pri príprave pokrmov kvety, ktoré sa dajú nájsť na lúke a taktiež v našich záhradách, 

            Okrem cenných informácií, sme mohli klásť rôzne otázky, ktoré nás zaujímali.

            Po skončení besedy sme mali rozšírený obzor o kvetoch, ktoré môžu využiť doma v kuchyni pri príprave pokrmov, ale aj v škole. 

          • MLADÝ TVORCA 2023

          • V dňoch 21. a 22. júna 2023 sa študentky III. AH  Miriam Kosseyová a Simona Kerčáková zúčastnili jubilejného 30. ročníka výstavy Mladý tvorca 2023v priestoroch agrokomplexu Nitra.

            Zostavili podnikateľský plán školskej cvičnej firmy Koláčiky od babičky a zároveň vynormovali, vykalkulovali a následne pripravili koláčiky, napr. makové a medovníkové srdiečka, vanilkové rožky, linecké, citrónové a kokosové pečivo.

            Keďže chceli, aby koláčiky zaujali potencionálnych zákazníkov na výstave, dali si záležať i na konečnej prezentácii výrobku. Jednotlivé pečivo uložili do krabičiek, ktoré boli doplnené vizitkou, napr. ĎAKUJEM, UPEČENÉ S LÁSKOU, VŠETKO NAJLEPŠIE ... Každý zákazník, ktorý prejavil záujem o kúpu si mohol vybrať tú svoju. S veľkým ohlasom sa stretli si vlastne vyrobené krabičky v tvare srdca. Študentky počas prípravy usmerňovala vyučujúca ekonomiky Ing. Iveta Obšitníková, ktorá stála pri zrode cvičnej firmy v rámci projektov finančnej gramotnosti.

            Tak ako sa vyjadrili študentky, účasť na tejto výstave im priniesla nenahraditeľné skúsenosti, ktoré využijú pri ďalšom štúdiu na Hotelovej akadémii v Humennom.

          • Košice – Európske mesto kultúry

          • Dňa 21.06.2023 sa uskutočnila poznávacia exkurzia do Košíc – Európskeho mesta kultúry, ktorej sa zúčastnili žiaci I. AH triedy hotelovej akadémie pod dozorom svojich pedagógov      Ing. Krídlovej a PaedDr. Dubeckej.

            Mesto Košice v nás zarezonovalo ako mesto, ktoré dýcha históriou, kultúrou, umením, módou, architektúrou, ale na svoje si prídu určite aj tí, ktorí radi nakupujú. Pulzujúce mesto s pamiatkami unikátnych rozmerov a ocenení. Študenti si pozreli historické jadro mesta, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je Dóm sv. Alžbety a Štátne divadlo v Košiciach.

            Domov sme sa vrátili plní zážitkov a krásnych dojmov.

    • Kontakty

      • Hotelová akadémia, Štefánikova 28, Humenné
      • tel/fax: +421 57 7752394 - sekretariát, riaditeľka školy, tel: +421 57 7755144 - ústredňa, tel: +421 57 7754134 - technicko-ekonomický úsek, tel: +421 57 7885490 - zástupca RŠ pre teoretické vyučovanie, tel: +421 57 7750337 - zástupca RŠ pre praktické vyučovanie, email na zodpovednú osobu GDPR: zodpovednaosobahahe@gmail.com
      • Štefánikova 28, 066 01 Humenné Slovakia
      • IČO: 17078393
      • DIČ: 2021217231
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje