Aktivity školy

          • Reprezentačný ples mesta Humenné

          • V sobotu dňa 09.02.2019 sa konal v priestoroch Domu kultúry v Humennom reprezentačný ples mesta Humenné pod záštitou primátora mesta Humenné. Na tomto plese predviedli svoje zručnosti v obsluhe hostí a techniku miešania nápojov študenti Hotelovej akadémie v Humennom.

            Po dobrom jedle a rezkých tónoch v rytme tanca a hudobnej zábavy hosťom namiešali študenti III.AH a IV.A lahodné drinky alkoholických aj nealkoholických nápojov. Vo farebných variáciách alkoholických drinkov ako Mojito, Seven days, Sex on the beach, Pinacolada, a s prezentáciou na profesionálnej úrovni študentov Hotelovej akadémie ponuka presahoval dopyt. Veľký záujem bol aj o nealkoholické miešané nápoje.

            Žiaci školy získali nové praktické skúsenosti a ďakujeme im veľmi pekne za ich vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Obvodné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 16.1. 2019 sa žiaci našej školy zúčastnili na obvodnom kole Olympiády v ANJ, ktoré sa konalo na Gymnáziu arm.gen. L. Svobodu v Humennom. Andrea Voroňáková (IV.AH) súťažila v kategórii 2B a Daniel Prokipčák (II.AH) v kategórii 2A. Ich súpermi boli žiaci gymnázií a obchodných akadémií v Humennom, Vranove a Snine. Súťažilo sa v 4 kategóriach a súťaž mala dve časti – písomnú - test zložený z počúvania, čítania a používania gramatiky a ústnu – tvorba príbehu a dialóg s členom komisie (role play). Konkurencia bola naozaj silná a úlohy písomné aj ústne skutočne náročné, ale naši žiaci bojovali statočne. Aj keď sa neumiestnili na prvých troch miestach, mali možnosť zmerať si sily s inými žiakmi a vyskúšať si svoje znalosti a zručnosti z anglického jazyka. Odniesli si zaujímavú a cennú skúsenosť do budúcnosti.

            Obom študentom blahoželáme a dúfame, že im tá snaha a odvaha bojovať vydrží aj naďalej.

            Thank you and good luck!

          • Rodičovské združenie

          • Dňa 16. 01. 2019 sa v škole uskutoční triedne rodičovské združenie formou konzultácií. RZ sa bude konať v kmeňových učebniach žiakov v čase od 14.30 do 16.00 hodiny. 

          • Úprava vyučovacieho času

          • Oznamujeme zákonným zástupcom žiakov, že z dôvodu zníženej teploty vzduchu v učebniach po zimných prázdninách sa skracuje vyučovací čas žiakov školy dňa 8. 1. 2019 a dňa 9. 1. 2019. Vyučovanie trvá do 12. 25 hodiny.  10. 1. 2019 pokračuje vyučovanie žiakov podľa platného rozvrhu hodín. 

            Zároveň upozorňujeme zákonných zástupcov žiakov a žiakov školy, že z dôvodu zníženej teploty vzduchu je potrebné vhodne sa obliecť na vyučovací proces a zabezpečiť si vhodnú obuv na prezutie žiakov. V zmysle vyhlášky, ktorá upravuje teplotu vzduchu v zariadeniach pre deti a mládež je potrebné, aby v týchto zariadeniach bola zabezpečená teplota  v učebniach, v ktorých žiaci vykonávajú činnosť štyri hodiny a viac najmenej 20 stupňov Celzia a teplota na chodbách a v záchodoch najmenej 15 stupňov Celzia. 

            Vykurovací systém školy je nastavený na maximum. Ďakujeme za pochopenie. 

          • Exkurzia vo Vihorlatskej knižnici

          • V tomto predvianočnom období žiaci I. AH strávili hodinu slovenského jazyka a literatúry  vo Vihorlatskej knižnici. Zoznámili sa tu s jednotlivými oddeleniami, s poskytovanými službami, so spôsobom výpožičiek a online katalógom. V bibliografickom oddelení sa dozvedeli podrobnosti o objednávke rešerše. Zaujímavé boli informácie o najstarších knihách, ktoré knižnica vlastní. Veríme, že táto návšteva prispeje k zvýšeniu záujmu o knihy a literatúru.

          • MIKULÁŠ

          • Ako každý rok, ani tentokrát Mikuláš nezabudol na svoju tradičnú návštevu a zavítal aj k nám na Hotelovú akadémiu v Humennom, aby rozdával úsmev, dobrú náladu a darčeky. Príchod Mikuláša nielen študenti, ale aj učitelia privítali piesňami a básňami doprevádzané dobrou náladou. Mikuláš im za to nadelil malú sladkosť, ktorá určite všetkých potešila.

          • Projekt finančnej gramotnosti „Finančný mešec“

          • V mesiacoch september až november sa na našej škole realizoval projekt na podporu finančnej gramotnosti pod názvom Finančný mešec. Cieľom projektu bolo prehĺbiť a upevniť poznatky pedagogických zamestnancov, rodičov a žiakov školy o Národný štandard finančnej gramotnosti tak, aby boli komplexne pokryté prioritné témy. Nadobudnuté poznatky mohli následne implementovať do výchovno-vzdelávacieho procesu v rámci teoretického i praktického vyučovania. Týmto projektom sa sledovalo zvýšenie finančnej gramotnosti žiakov hotelovej akadémie. Všetky aktivity projektu boli zamerané hlavne na praktickú aplikáciu získaných poznatkov, v rámci malého a stredného podnikania. Oslovili sme miestnych podnikateľov v oblasti gastronómie a hotelierstva, aby žiakom vysvetlili podmienky podnikania v tejto sfére. Vyvrcholením projektu bola konferencia žiakov V. AH pod názvom „Heuréka – mám nápad, začínam podnikať“, kde mohli aplikovať nielen svoje teoretické vedomosti z hodín ekonomiky, marketingu, hotelového a gastronomického manažmentu, účtovníctva, ale aj poznatky získané počas seminárov, besied a workshopu.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa  20.11. 2018 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Olympiáda v anglickom jazyku, ktoré slávnostne otvorila pani riaditeľka Ing. M. Chudíková a popriala súťažiacim veľa úspechov.

            V kategórii 2A súťažilo 6 žiakov 1. a 2. ročníka a kategórii 2B súťažilo 6 žiakov 4. a 5. ročníka. Žiaci pracovali na náročných testových úlohách , za ktoré získali body v slovnej zásobe, gramatike, počúvanie s porozumením a čítanie s porozumením. Svoje komunikatívne zručnosti  prejavili v časti rozprávanie, ktorá pozostávala z rozhovoru ( role play) a práci s obrázkom.

            V kategórii 2A sa umiestnili:   1. miesto  D. Prokipčák II.AH

                                                              2. miesto  V. Humeníková  I. AH

                                                              3. miesto  V. Bubnáš  II.AH

            V kategórii 2B s umiestnili :  1. miesto  A. Voroňáková  IV.AH

                                                            2. miesto  T. Lazorová   IV.A

                                                            3. miesto  S. Šeba   IV. AH      

            Víťazi prvých miest nás budú reprezentovať na obvodnom kole na Gymnáziu arm.gen.L.Svobodu. Všetkým žiakom blahoželáme  a ďakujeme za účasť.      PK ANJ

          • Cvičný raut III.AH

          • Dňa 14. novembra 2018 sa konal cvičný raut študentov III.AH pod názvom „Halloween“. Ako hostí si pozvali rodičov a vedenie školy, aby im ukázali, čo všetko sa už naučili na odbornej praxi. Žiaci vkusne vyzdobili odbornú učebňu techniky obsluhy na 9. poschodí. Pripravili si chutné jedlá teplej a studenej kuchyne, dezerty, múčne jedlá. Ponúkali aj ochutnávku miešaných nápojov, kde preukázali svoje zručnosti. Celá akcia sa niesla v príjemnej atmposfére.

          • Pravda o drogách

          • Oznamujeme zákonným zástupcom žiakov a žiakom školy, že v pondelok 19. 11. 2018 sa na škole uskutočnia preventívne protidrogové prednášky. Prednášky sa uskutočnia v  triedach - I. AH, II. AH, III. A, IV. A, IV. AH, V. AH. Žiakom bude vysvetlené - čo všetko môžu drogy spôsobiť im samotným, ich priateľom, ich rodine.

          • EUROCUP 2018

          • Dňa 7. a 8. novembra 2018 sa uskutočnil v Prešove 26. ročník medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP,  ktorý je miestom užitočnej výmeny skúseností a výbornou príležitosťou pre mladých ľudí, aby ukázali svoje zručnosti, zdokonaľovali sa vo svojom odbore a získavali motiváciu pre prácu v oblasti gastronómie a hotelierstva. Táto súťaž patrí medzi najväčšie podujatia tohto druhu v Európe. Súťaže sa zúčastnilo 30 družstiev a 69 jednotlivcov.

            Našu školu reprezentovali žiačka Bibiána Drabová z III. AH, ktorá sa umiestnila v striebornom pásme a Lesanka Chalupková z III.AH, ktorá sa umiestnila v bronzovom pásme. Srdečne blahoželáme.

          • Putujúce pero

          • Prešovský samosprávny kraj, Prešovská univerzita v Prešove, Gréckokatolícka teologická fakulta,
            Spolok slovenských spisovateľov, prešovská odbočka Spolku slovenských spisovateľov


            vyhlasujú


            súťaž vo vlastnej literárnej tvorbe s ideou slobody a demokracie
            Putujúce pero

            I. ročník
            UZÁVIERKA SÚŤAŽE  – 16 . NOVEMBER.  2018


            Súťaž sa koná pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu,
            môžu sa jej zúčastniť študenti stredných škôl Prešovského kraja.


            Ponúknite svoj neobjavený literárny tvorivý talent, chopte sa pera a zašlite do súťaže svoje vlastné umelecké literárne dielo.

            Elektronickou poštou pošlite do súťaže 3 básne alebo 2 prozaické texty (úryvok z poviedky, novely, románu, drámy...) v rozsahu 2 – 5 strán. Predpísaný formát papiera A4, typ písma Times New Roman, č. 12, riadkovanie 1,5. Vlastné literárne práce zasielajte na e-mail: putujucepero@gmail.com najneskôr do 16. novembra 2018.

            Pri každom súťažnom texte uveďte: meno autora, adresu školy, telefonický kontakt a emailovú adresu.
            Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční 26. – 30.11.2018 v priestoroch Gréckokatolíckej teologickej fakulty PU v Prešove, Ulica biskupa Gojdiča 2.

             

          • Deň PSK

          • Dňa 23.10. 2018 v rámci Dňa PSK zavítal na našu školu  poslanec za Prešovský kraj PhDr. Michal Babin (KDH).  Besedy sa zúčastnili žiaci končiacich ročníkov (V.AH a IV.A).

            Po úvodnom predstavení sa a vzájomnom zoznámení sa žiaci zapojili do diskusie a živo debatovali o rôznych témach. Pán poslanec ochotne odpovedal na otázky týkajúce sa ochrany životného prostredia v našom kraji, výstavby ciest, financovania škôl, vzdelávania, praxe, ale nebránil sa ani otázkam týkajúcich sa jeho osobného života. Žiakov zaujímala aj otázka náplne práce poslanca PSK a možnosť kandidovania. Nakoniec pán poslanec odporúčal žiakom pokračovať v štúdiu a povzbudil ich , aby sa nebáli vyjadriť svoj názor a aby sa aj oni zapojili do verejného života a boli tak tiež zodpovední za to, čo sa deje v ich okolí.

            Ďakujeme pánovi poslancovi za tento priateľský a myslím, že aj užitočný rozhovor.

             

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          •     V októbri sa naša škola znovu zapojila do  celoslovenského  projektu  Záložka do knihy spája slovenské školy, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica. Tohtoročná téma znela: Milan Rastislav Štefánik alebo iné významné osobnosti, ktoré spájajú Čechov a Slovákov.

                Projekt je zameraný na podporu čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou. Tie sú potom odoslané partnerskej škole, ktorú vyberá Slovenská pedagogická knižnica. Našej škole bola pridelená Obchodná akadémia v Šuranoch (Nitriansky kraj).

                Na uvedenom projekte sa zúčastnilo 66 žiakov našej školy, konkrétne z I. AH 22 žiakov, z II. AH 28 a z III. AH 16 žiakov. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry  žiaci vyrábali záložky rôznych tvarov a farieb. Tí najkreatívnejší žiaci vytvorili zaujímavé záložky, ktoré už na prvý pohľad zaujali svojím tvarom, farbou, čím dôvtipne vystihli charakter našej odbornej školy. Najviac skloňované osobnosti boli: Milan Rastislav Štefánik, Tomáš Garrique Masaryk, Alexander Dubček či Václav Havel. Uvedené osobnosti si žiaci pripomenuli aj na hodinách dejepisu či občianskej náuky.

                Záložky sme odoslali pridelenej partnerskej škole, ktorá ich prijala s poďakovaním a na oplátku našim žiakom zaslala malé propagačné darčeky. Oficiálne vyhodnotenie projektu bude koncom novembra zverejnené na webovom sídle Slovenskej pedagogickej knižnice.

          • Pozvánka na plenárnu schôdzu a triedne schôdze rodičovského združenia

          • Pozývam Vás na plenárnu schôdzu a triedne schôdze rodičovského
            združenia, ktoré sa budú konať dňa

            23. októbra 2018 (utorok) o 15.00 hod.
            v jednotlivých triedach. Plenárna schôdza sa uskutoční prostredníctvom
            školského rozhlasu. Po jej skončení budú nasledovať triedne schôdze RZ.

            Ing. Mariana Chudíková
            riaditeľka školy

          • Erasmus+ - Hoteláci v Litve

          • V dňoch 23. - 30. septembra sme sa zúčastnili výmenného pobytu prostredníctvom medzinárodného projektu ERASMUS PLUS v meste Druskininkai. Strávili sme tam skvelých 6 dní. Každý deň sme zažili niečo nové, zaujímavé a nezabudnuteľné. Boli sme ubytovaní v hoteli De Lita. Témou projektu bolo STAY HEALTHY AND FIT, čo znamená buď zdravý a fit. Každý večer o 20:00 sme trávili prezentovaním svojich krajín, kde sme na vystavených stoloch prezentovali svoje tradičné sladkosti a pochutiny. Mali sme rôzne výlety, ako napríklad jazda lanovkou do Snow Arény, kde sa lyžovalo. Okúsili sme si aj adrenalínové športy v podobe zlaňovania sa nad jazerom a odniesli sme si veľa poznatkov o tom, ako sa správne upevniť. Pýchou Druskininkai bol obrovský aqua park s atrakciami, kde si každý nájde niečo svoje. Pobyt s nami absolvovali žiaci z Litvy, Poľska, Lotyšska, Francúzska, Rumunska a Turecka. Počasie nám síce neprialo, ale aj tak sme si túto výmenu úžili. Našli sme si tam mnoho úžasných priateľov a už sa tešíme na ďalšiu výmenu. Cieľom projektu nebolo udržať sa zdravým a fit, ale nadviazať aj medzinárodné vzťahy medzi sebou. Dúfame, že takýchto projektov zažijeme ešte veľa.

          • Plenárne rodičovské združenie

          • Dňa 23. 10. 2018 sa uskutoční plenárne rodičovské združenie pre zákonných zástupcov žiakov školy so začiatkom o 15.00 v jednotlivých triedach. Po jeho ukončení sa uskutočnia triedne rodičovské združenia.

            Program plenárneho rodičovského združenia:

            1. Otvorenie

            2. Informácia o činnosti RZ

            3. Príhovor vedenia HA

            4. Informácia o maturitných skúškach

            5. Informácia o projekte Finančná gramotnosť 2018

            Program triednych rodičovských združení:

            1. Školský poriadok školy

            2. Prospech, správanie, dochádzka za 1. štvrťrok školského roka 2018/2019

            3. Aktuálne problémy v triede

            4. Deň PSK

            5. Rôzne

             

          • Deň PSK

          • Oznamujeme všetkým rodičom, žiakom a širokej verejnosti, že dňa 23. 10. 2018 sa uskutoční Deň Prešovského samosprávneho kraja 2018. V rámci tohto Dňa pripravil Úrad Prešovského samosprávneho kraja a inštitúcie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti množstvo aktivít určených najmä na spoznanie činnosti PSK. Aktivity Úradu PSK môžete sledovať na tomto linku: https://www.po-kraj.sk/den-psk2018

            Hotelová akadémia v rámci Dňa PSK ponúka možnosť návštevy školy v čase od 7.45 do 17.00 hodiny. 

            PROGRAM

            • Beseda s poslancom PSK 9.00 – 9. poschodie
            • Plenárne rodičovské združenie 15.00 – v jednotlivých triedach

            Počas vyučovania:

            • otvorené hodiny
            • realizácia aktivít projektu Finančná gramotnosť 2018

            Uvidíte:

            • výstavku Plody našej zeme v školskej reštaurácii SIESTA
            • výstavku Tak chutí PSK – prezentácia typických jedál regiónov PSK spojená s ochutnávkou – v školskej reštaurácii SIESTA

            Školský internát ponúka:

            • výstavku Jesenné impresie
            • žiaci školského internátu navštívia sociálne zariadenie VALLE s kultúrnym programom Adoptuj si ma

            Tešíme sa na Vás.                                                                          Ing. Mariana Chudíková

                                                                                                                         riaditeľka školy

          • Deň otvorených dverí

          • V priestoroch školy sa dňa 3. októbra uskutočnil Deň otvorených dverí pre žiakov a učiteľov základných škôl, ich rodičov a širokú verejnosť. Tento rok žiaci školy pod vedením pedagogických zamestnancov pripravili DOD netradičným spôsobom formou záhradnej slávnosti „Garden párty“. Návštevníci mali možnosť v priestoroch školského dvora vidieť a vyskúšať si napr. zdobenie perníkov, súťažiť v hode šípkami, v behu po schodoch, v hádzaní vajíčka na maketu kuchára alebo čašníka a hádzaní vreciek naplnených zrnom. Žiaci študujúci v odboroch čašník, servírka, kuchár a v odbore hotelová akadémia pripravili výstavu slávnostných tabúľ, ukážku prípravy miešaných nealkoholických nápojov s možnosťou degustácie návštevníkmi, prezentáciu priestorov školy a odborov, ktoré sa dajú na škole študovať.

            O zahraničnej praxi - o svojich zážitkoch a skúsenostiach zo zahraničnej praxe na Cypre, v Grécku a v Taliansku informovali žiaci, ktorí túto prax absolvovali počas leta 2018 a tiež žiaci piateho ročníka informovali o tom, čo ich čaká pri praktickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky. Prítomní mohli získať informácie o spolupráci školy s hotelmi vo Vysokých Tatrách a v Medzilaborciach - kde žiaci vykonávajú súvislú prax.  Návštevníci Dňa otvorených dverí si mohli v školskej reštaurácii SIESTA prezrieť aj výstavku na tému Plody našej zeme a výstavku jedál pripravovaných z vystavených plodov, aj s možnosťou degustácie ponúkaných jedál. Na ochutnanie boli k dispozícií rôzne druhy chuťoviek,  ovocia a  sladkého pečiva. Maškrty dopĺňali flambované palacinky, pripravená čokoládu a horúce ovocné nápoje.

            Všetko, čo pripravili žiaci školy pod vedením učiteľov, majstrov odbornej výchovy a vychovávateľov potvrdilo to, že čas, ktorý venujú žiakom stojí za to.

    • Kontakty

      • Hotelová akadémia, Štefánikova 28, Humenné
      • tel/fax: +421 57 7752394 - sekretariát, riaditeľka školy, tel: +421 57 7755144 - ústredňa, tel: +421 57 7754134 - technicko-ekonomický úsek, tel: +421 57 7885490 - zástupca RŠ pre teoretické vyučovanie, tel: +421 57 7750337 - zástupca RŠ pre praktické vyučovanie, email na zodpovednú osobu GDPR: zodpovednaosobahahe@gmail.com
      • Štefánikova 28, 066 01 Humenné Slovakia
      • IČO: 17078393
      • DIČ: 2021217231
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje