Aktivity školy

          • Exkurzia EUROCUP - Prešov 2017

          • Dňa 25.októbra 2017 sa konal jubilejný 25. ročník medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov EUROCUP  v Prešove. Pri tejto príležitosti sme uskutočnili exkurziu pre žiakov II.AH a III.A odbor čašník, servírka. Žiaci týchto tried prišli podporiť žiakov našej školy, ktorí nás na tejto súťaži reprezentovali. Okrem súťaženia bol pripravený bohatý sprievodný program vrátane ochutnávok,  výstav a workshopov so skvelými slovenskými barmanmi.

            Bolo to miesto užitočnej výmeny skúseností a výborná príležitosť pre mladých ľudí, aby mohli získať alebo rozšíriť si svoje vedomosti, zdokonaľovať sa vo svojom odbore a získavať motiváciu pre prácu v oblasti gastronómie a hotelierstva.

          • 40. výročie založenia Hotelovej akadémie (1977-2017)

          • Dňa 20. októbra 2017 sa rozozneli oslavné zvony V Mestskom kultúrnom stredisku v Humennom pri príležitosti 40. výročia založenia Hotelovej akadémie v Humennom. Oslava začala slávnostným príhovorom riaditeľky školy Ing. Marianou Chudíkovou. Ako správna hostiteľka privítala vzácnych hostí a všetkých prítomných, pričom vyzdvihla historickú dôležitosť a súčasnú opodstatnenosť odbornosti školy z hľadiska regionálnej aj gastronomickej budúcnosti obyvateľov Humenného a blízkeho okolia.

            Po oficiálnej časti p. riaditeľka  otvorila kultúrny program odovzdaním slova moderátorom slávnostnej akadémie Tatiane Mikovej a Patrikovi Megelovi. Vzhľadom na to, že 40. výročie bolo venované bývalým a v súčasnosti úspešným absolventom školy, cieľom akadémie bolo ukázať, že aj v súčasnosti má Hotelová akadémia mnoho nadaných a ochotných žiakov.

            Tí sa predstavili v obsahovo pestrom a pre publikum atraktívnom programe,napr. v tanečnom zastúpení folklórneho súboru Rovina s účinkovaním štvrtáka Mareka Zubka,  spevácko-klavírnom duete sesterníc Čižmárových (Henrieta Č.-žiačka 1. ročníka). K slávnostnej atmosfére prispeli aj dievčatá zjavom nežné, ale hlasmi mohutné zo speváckej skupiny Polonina (Bibiana Legdanová- žiačka IV.AH).

            Účinkovanie v našej akadémii prijala aj slávna televízna Svokra, síce v ochotníckom, ale vo vysoko umeleckom podaní našich piatačiek(v hlavnej úlohe Jana Jušková z V. AH). Opäť nám vyčarili úsmev na tvári. Moderátori aj publikum zostali ohromení z vystúpenia capoeiry, odprezentovanej kolektívom chlapcov z CVC – Dúha v Humennom, rovnako aj prezentáciou mladých talentov v profesionálnom hudobnom pásme ZUŠ v Humennom.

            Krásnym umeleckým zážitkom potešili mladé, krásne a talentované tanečnice na čele s našou tretiačkou Majkou Štofíkovou, takže sa tešila nielen duša, ale aj zrak publika. Zároveň veľký aplauzom ocenilo husľové číslo virtuózky Martiny Mergovej.

            Záver oslavy hoteláckej 40 patril bývalému absolventovi a súčasnému úspešnému someliérovi a profesionálovi Dávidovi Winterovi, ktorý nielenže prijal naše pozvanie, ale slávnostnú akadémiu obohatil o prezentáciu sabráže, takže jeho účinkovanie možno právom nazvať  zlatým klincom programu. Za profesionálne predvedenie bol ocenený štedrým a úprimným potleskom publika.

            Všetkým účinkujúcim ďakujeme a tešíme sa na hotelácku polstoročnicu!

          • Súťaže pre mladých barmanov EUROCUP

          • Dňa 24. až 25. októbra 2017 sa uskutočnil v Prešove 25. ročník medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP,  ktorý je miestom užitočnej výmeny skúseností a výbornou príležitosťou pre mladých ľudí, aby ukázali svoje zručnosti, zdokonaľovali sa vo svojom odbore a získavali motiváciu pre prácu v oblasti gastronómie a hotelierstva. Táto súťaž patrí medzi najväčšie podujatia tohto druhu v Európe. Súťaže sa zúčastnilo 33 družstiev z celej Európy a 68 jednotlivcov.
              
            Našu školu reprezentovali žiačky Viktória Kertészová z V.AH a Petra Bezegová z III.AH, ktoré obdržali bronzové pásmo. 
                      
            Pri príležitosti jubilejného 25. ročníka Hotelová akadémia v Prešove udelila našej škole ďakovný list a medailu za dlhoročnú nepretržitú účasť na medzinárodnej barmanskej súťaži Eurocup.   

          • EXKURZIA V MÚZEUM VÍN

          • Dňa 3. novembra navštívili žiaci II. AH triedy Múzeum vín v Prešove. Počas exkurzie sa dozvedeli mnohé zaujímavosti o slovenských a zahraničných vínach, o dlhej tradícii a histórii vinárstva, o výrobe vína,  ako si správne vybrať víno a podľa čoho rozoznávame kvalitné vína od tých menej kvalitných. Žiaci mali možnosť absolvovať prehliadku v pivniciach múzea, kde sa predierali úzkymi uličkami, ktoré vedú do úplne najspodnejších časti múzea a videli vzácne kúsky, ktorými múzeum disponuje.

            Tieto vedomosti, ktoré nadobudli počas exkurzie, určite zúročia ako budúci hotelieri a pracovníci reštauračných zariadení, ale využijú ich aj v bežnom živote ako pôžitkárski konzumenti lahodného nápoja – vína.

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Mesiac október sa na Hotelovej akadémii niesol v duchu tvorivosti a inovácie. Žiaci I.AH, II.A a II.AH sa zapojili do projektu Záložka do knihy spája slovenské školy(6. ročník) pod záštitou Slovenskej pedagogickej knižnice (ďalej SPK). Jeho cieľom je podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou. Má prispieť k podpore čitateľskej gramotnosti zaujímavou- zážitkovou formou, ktorú realizujú žiaci pre žiakov inej školy, a pomôcť k ďalšej spolupráci medzi strednými školami z rôznych regiónov Slovenska. Hotelovej akadémii bola pridelená Spojená škola z Kysuckého Nového Mesta.


            Na hodinách slovenského jazyka a literatúry žiaci vyrábali záložky rôznych tvarov, veľkostí, farieb podľa vlastných nápadov a kreativity. Nimi sme chceli pripomenúť pôvod a tvorbu troch literátov pochádzajúcich zo Zemplína, a to Ladislava Grosmana, Pavla Horova a Gorazda Zvonického. Výsledkami svojej práce a naozaj tvorivého úsilia sa žiaci pochválili rozhlasovým okienkom a výstavkou časti záložiek, ktoré vyrobili. Stalo sa tak 26. októbra 2017, pričom si tento deň naša škola bude pamätať aj ako deň venovaný oslave Medzinárodného mesiaca školských knižníc.


            Záložky boli odoslané na partnerskú školu, ktorá zásielku prijala s vďačnou a pochvalnou odpoveďou a poďakovaním za príjemnú a korektnú spoluprácu. Celoslovenské vyhodnotenie projektu zverejní SPK na svojej webovej stránke na konci novembra 2017. A my sa tešíme na budúci, t.j. 7. ročník „záložkového projektu“. Fotodokumentácia v galérii.

          • Slávnostná akadémia - pozvánka

          • Pozvánka

            Srdečne pozývame rodičov a priateľov školy na oslavy 40. výročia založenia Hotelovej akadémie v Humennom, ktoré sa uskutočnia 20. 10. 2017 v MsKS  Humenné.

            Tešíme sa na Vašu účasť !

          • Exkurzia Košice 2017

          • Dňa 03. 10. 2017 sa uskutočnila exkurzia pre žiakov V. AH a V. BH do Košíc. Cieľom bolo spoznať ubytovacie, stravovacie a doplnkové služby v ubytovacom zariadení. Žiaci navštívili  štvorhviezdičkový hotel Ambassador.  Mali možnosť spoznať nielen vybavenie tohto hotela, ale aj spôsob riadenia. Maturanti si tak mohli overiť svoje teoretické vedomosti z hotelového a gastronomického manažmentu, hlavne v diskusii s manažérom hotela.

             

          • Viac ako peniaze

          • Viac_ako_peniaze_2017.ppt (prezentácia k nahliadnutiu)

            Prečo sa prihlásiť na krúžok?

            Interaktívna formu vzdelávania sa prostredníctvom online učebnice v programe JA Viac ako peniaze, kedykoľvek sa môžete prihlásiť, či v škole alebo doma a pracovať koľko sa Vám zachce.

            Ako BONUS získate možnosť navštíviť Veľtrh cestovného ruchu Danubius Gastro Bratislava 2018 za pár eur.

            Čerešničkou na torte je získanie certifikátu Viac ako peniaze, ktorý môžete smelo uvádzať do Vášho životopisu. Programy JA Slovensko Viac ako peniaze sú známe na celom svete.

            Mnoho nových a nezabudnuteľných zážitkov.

            No čo, zaujali Vás tieto aktivity? Tak neváhajte a prihláste sa  na krúžok   VIAC AKO PENIAZE
            Svoj vzdelávací poukaz odovzdajte u  Ing. Márie Mackovej alebo triednemu učiteľovi

             

          • Kurz v príprave miešaných nápojov

          • V čase od 29. 05. 2017 do 01. 06. 2016 sa na našej škole uskutočnil BARMANSKÝ KURZ, ktorý absolvovalo 10 žiakov našej školy. Kurz ako lektor viedol a zrealizoval prezident Slovenskej barmanskej asociácie Ján Šuchta.
            Okrem teoretických vedomostí museli žiaci počas kurzu zvládnuť techniku miešania nápojov, pripraviť známe nápoje podľa receptúr alkoholických a nealkoholických miešaných nápojov a tiež skúsiť namiešať nápoje podľa vlastných chutí. Pri príprave nápojov žiaci dbali na vystupovanie a prezentáciu hotového nápoja. Účastníci kurzu v závere preukázali potrebné vedomosti a zručnosti absolvovaním skúšky, ktorá sa skladala z napísania testu a praktickej prípravy určeného nápoja. Všetci žiaci skúšku zvládli a získali CERTIFIKÁT, na základe ktorého môžu kvalifikovane pracovať na pozícii barmana v krajinách, ktoré sú členmi Medzinárodnej barmanskej asociácie.
            Žiakom blahoželáme a prajeme veľa úspechov.

          • Súťaž v príprave jedál na grile

          • Dňa 6. júna 2017 sa naša škola zúčastnila 11. ročníka  medzinárodnej gastronomickej súťaže pod názvom „Oheň náš darca“, ktorú organizovala Hotelová akadémia Otta Brucknera v Kežmarku. Našu školu reprezentovalo trojčlenné družstvo v zložení šéfkuchár Michal Bobaľa z III. A triedy, pomocný kuchár Martin Čakurda z II. A triedy a čašníčka Tatiana Timurová  z III. A triedy. Súťažili o najlepšie grilované predjedlo,  grilované hlavné jedlo a flambovaný dezert. Svoje teoretické vedomosti o grilovaní, barbecuae, víne a spoločenskom stravovaní mali možnosť ukázať v písomnom teste.
            Súťaž prebiehala na hlavnom námestí  v Kežmarku pod prísnym dohľadom poroty, ktorej predsedom bol majster kuchárskeho umenia Gabriel Kocák. Naši žiaci predviedli dobré vedomosti, zručnosti pri príprave a servírovaní jedál a prezentácií vína. Silnými konkurentmi našich žiakov boli žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl, a to z Piešťan, Námestova, Trenčína, Prešova, Svidníka, Čiech a domáce družstvá z Kežmarku.
            Napriek silnej konkurencii družstvo získalo ocenenie za najlepšie predjedlo a už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže.
            Srdečne blahoželáme.

          • Ukážky prípravy jedál

          • V priestoroch reštaurácie Siesta dňa 19.04. 2017 bola predvedená prezentácia prípravy jedál modernými technologickými úpravami z tradičných surovín používaných v slovenskej kuchyni. Bývalí žiaci školy – Tomáš Torhan, Martin Pristáš a Lukáš Šepeľa, ktorí pracujú na pozíciách kuchárov v Prahe, Bratislave a Humennom predviedli prípravu jedál na tri druhy menu, ktoré je možné podávať pri zložitom obede. Na prezentácii boli učitelia odborných gastronomických predmetov, majstri odbornej výchovy a  žiaci III. AH triedy.
            Chceme vysloviť poďakovanie už spomínaným absolventom našej školy, že si našli čas a prostriedky na predvedenie svojich profesionálnych vedomostí v príprave moderných jedál z tradičných surovín pre žiakov a aj zamestnancov školy. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu aj v budúcom období. 

          • Divadelné predstavenie v Štátnom divadle v Košiciach

          • Dňa 28.4. 2017 sa  študenti triedy V. AH a dve žiačky triedy  IV. BH  zúčastnili na divadelnom predstavení v Štátnom divadle v Košiciach.
            Cieľom bolo podporiť umelecký svetonázor mladých ľudí a zatraktívniť divadlo medzi súčasnými modernými elektronickými médiami.
            Bláznivá situačná komédia Tom, Dick a Hary vyvolala úsmev na perách, povzbudila aj pobavila ducha a tematicky poukázala na bežné problémy obyčajných ľudí v dnešnej hektickej dobe.
            Pôsobivé herecké výkony dali priestor nielen humorným odozvám divákov v sále, ale zároveň ponúkli študentom pestré umelecké a estetické zážitky, podčiarknuté krásnym divadelným prostredím....Žiakom hotelovej akadémie sa divadelné predstavenie veľmi páčilo, s jeho scénickým i vizuálnym prevedením boli viac ako spokojní. Z hľadiska vzdelávacieho procesu je táto forma spestrenia vyučovania veľmi efektívna a nápomocná v otázke priblíženia dramatického žánru súčasnému študentovi a predmet slovenský jazyk a literatúra robí atraktívnejším.

          • Nadstavbové štúdium v školskom roku 2017/2018

          • Oznamujeme všetkým záujemcom o nadstavbové štúdium, že v školskom roku 2017/2018 otvárame 1 triedu nadstavbového štúdia v študijnom odbore 6421 L spoločné stravovanie. Na štúdium môže byť prijatých 30 žiakov.
            Uchádzač podáva riadne vyplnenú prihlášku na nadstavbové štúdium do 31. 05. 2017. Kritériá na prijímacie skúšky budú zverejnené najneskôr 26. 05.2017 na stránke školy.

          • Kurz v profesií „BARISTA“

          • V dňoch 2.5. - 3.5. 2017 sa v škole uskutočnil baristický kurz pod vedením školiteľa, baristu Michala Křižku z Čiech (Café Art – Michal Křižka, Poděbrady). Zúčastnili sa ho žiaci druhého až piateho ročníka hotelovej akadémie. Žiaci sa naučili pripravovať nápoje z kávy, ako je napríklad espresso, cappuccino, café lungo a mnoho ďalších.  Zoznámili sa s novými druhmi káv. Na degustačnom stole sa objavili jednodruhová čerstvo pražená  Arabica,  Columbia, Honduras Capucas, Brazil peaberry, Nicaragua shg jinotega z pražiarne kávapodebrady.eu . Žiaci degustovali najlepšie kávy sveta, porovnávali kvalitu pripravovanej kávy od menej kvalitnej až po najkvalitnejšie kávy na svete . Získali nové skúsenosti s ktorými obohatili svoje zručnosti a vedomosti v príprave kávy. Absolventi kurzu získali certifikát Café Art o úspešnom absolvovaní základného kurzu „BARISTA“ teórie a praxe prípravy espressa.
            Účastníkom kurzu k získaniu certifikátu blahoželáme.

             

          • Cvičný banket IV. BH

          • Žiaci IV. BH pripravili dňa 4. apríla 2017 banket na tému Gastrovečer – Búrlivé víno. Pri tejto príležitosti žiaci preukázali svoje zručnosti pri príprave pokrmov a zvládli banketový spôsob obsluhy. Celú akciu sprevádzala príjemná atmosféra.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

             

    • Kontakty

      • Hotelová akadémia, Štefánikova 28, Humenné
      • tel/fax: +421 57 7752394 - sekretariát, riaditeľka školy, tel: +421 57 7755144 - ústredňa, tel: +421 57 7754134 - technicko-ekonomický úsek, tel: +421 57 7885490 - zástupca RŠ pre teoretické vyučovanie, tel: +421 57 7750337 - zástupca RŠ pre praktické vyučovanie, email na zodpovednú osobu GDPR: zodpovednaosobahahe@gmail.com
      • Štefánikova 28, 066 01 Humenné Slovakia
      • IČO: 17078393
      • DIČ: 2021217231
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje