Aktivity školy

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

          • Dňa  26.4. 2017 sa žiaci našej školy ( I.AH, III.AH a IV.BH)  zúčastnili na divadelnom predstavení v anglickom jazyku, ktoré sa konalo v kultúrnom dome v Humennom. Opäť si mohli vyskúšať svoje znalosti a zručnosti z anglického jazyka.


            Predstavenie Peter Black 3 je voľným pokračovaním predstavení Peter Black a Peter Black 2 „A new beginning“ a taktiež finálovým ukončením tejto javiskovej trilógie. Tak ako sa predchádzajúce predstavenia tematicky točili okolo „vrtkavosti života“ a okolo diania spojeného s hľadaním vhodného zamestnania, v treťom pokračovaní je hlavný hrdina vystavený ďalšej skúške. Má svoju lásku, má svoju prácu, má svoj iPhone a strechu nad hlavou a zjavne mu nič nechýba. To platí do momentu, kedy sa dozvedá, že sa z neho stáva dedič rodinného sídla.


            Predstavenie je zamerané najmä na:
            Slovesné časy: present simple, present continuous, past simple, past continuous, present perfect, future tenses
            Iné gramatické javy: conditional sentences, passive voice, phrasal verbs
            Slovná zásoba k témam: culture and art, multicultural society, housing, family and family life, young people and their world, protection of the environment, etc.

             

          • Výstava Veľkonočných špecialít

          • Žiaci študijného odboru kuchár a študijného odboru čašník, servírka v reštaurácii Siesta pripravili dňa 12. 04. 2017 výstavku slávnostnej tabule a výstavku jedál pripravovaných na Veľkonočné sviatky. Medzi tradičnými i netradičnými jedlami pripravenými na ukážku a ochutnávku boli: cvikla s chrenom, veľkonočná torta, plnené paradajky so šunkovou penou, uhorkové loďky so šunkovou penou, žemľová plnka s kapiou a údenou slaninou, plnené vajcia so syrokrémom, plnený sendvič, veľkonočná plnka, žemľová plnka s mätou, veľkonočné tiramisu, jarná hubová polievka zo smrčkov, taštičky plnené s cviklou a chrenom, cestoviny s pestom a šunkou, kuracia roláda s domácou slaninou a cviklou, kuracia roláda so špenátom a vajcom, špenátová roláda s vajcom, kanapky so šunkovou penou a olivou, veľkonočná hrudka, cviklový šalát s chrenom a majonézou, mafinky s ovocím, jarný kvet, veľkonočný mazanec, špenátová roláda so syrom, šunková roláda, syrová roláda, veľkonočný baranček a veľkonočná pascha. Pod vedením majstrov odbornej výchovy žiaci na tejto výstavke prezentovali tvorivosť, nápaditosť a zručnosť pri príprave jedál a slávnostnej tabule.

          • Recepcia Deň Módy

          • Dňa 20. 04. 2017 sa priestoroch Hotelovej akadémie v Humennom uskutočnila praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Žiaci V. AH si vylosovali slávnostnú recepciu, Zvolili si tému „Deň módy“.
            Hlavnou úlohou recepcie bolo ukázať schopnosti a znalosti, ktoré nadobudli žiaci na tejto škole počas piatich rokoch štúdia.
            Žiaci sa svedomito pripravovali na praktickú maturitnú skúšku. Ich úlohou bolo pripraviť nápadité jedlá a nápoje, zabezpečiť suroviny, či dokonca hľadať sponzorov a zabezpečiť predaj vstupeniek.
            Oficiálne otvorenie recepcie bolo o 14:30 hod.  slávnostným príhovorom hlavného manažéra a  riaditeľky školy. Po príhovore nasledoval program, ktorého zlatým klincom bola módna prehliadka spoločenských šiat z krajčírskeho salónu Lucia v Snine.
            Veľmi dôležitým aspektom akcie boli pozvaní hostia a maturitná komisia, ktorá počas celého večera sledovala priebeh akcie, aby potom  mohla ohodnotiť žiakov na jednotlivých pozíciách.
            Záverečné hodnotenie žiakov pri spoločnom nástupe bolo priaznivé.
            Maturanti si z tejto akcie odniesli veľa skúsenosti do praxe.

          • Radosť pomáhať

          •     Milí učitelia a žiaci! Určite viete aké to je niekomu vyčariť úsmev na tvári. Niekomu k tomu stačí málo, iným zase veľa.
                 Predstavíme Vám dievčatko, ktorému k radosti stačí naozaj málo. Volá sa Emka. Je predčasne narodené dieťa v 30, týždni tehotenstva. V deň zaľúbených oslávila štvrtý rok. Má problémy so správnym fungovaním svalov a zatiaľ nevie chodiť. Potrebuje pravidelné rehabilitácie aby si posilnila svalstvo a sama sa postavila na nôžky. Vďaka mnohým terapiám Emka napreduje, aktívne sa plazí, začala loziť po štyroch a teraz sa učí chôdzu pomocou chodítka. Emka je šikovné dievčatko, od septembra navštevuje materskú školu pre zdravé deti. Cvičí pravidelne a veľmi aktívne. Pre viditeľné pokroky treba rehabilitácie opakovať aspoň každé dva mesiace. Týždeň rehabilitačného pobytu stojí cca 500 eur. Tieto rehabilitácie sú pre jej rodinu finančne náročné a preto Vás prosia o pomoc.
                Pomôcť jej môžeme jednoducho. Vždy pred odhodením pet fliaš, sa pozastavte a zbavte fľašu vrchnáčika. Ten potom môžete doniesť do školy a vložiť do krabíc, ktorá bude pripravená na chodbe. Posunie sa to ďalej k Emke, a jej rodičia vrchnáčiky vymenia za peniažky. Použijú ich na nákup vecí pre ňu potrebných.
            Nikdy nevieme, kedy sa práve my môžeme ocitnúť v takejto situácii. Týmto malým gestom, môžete zmeniť život jedného človeka. Každý z nás si zaslúži takú veľa krát obyčajnú vec , ako je postaviť sa na svoje vlastné nohy. Preto robme radosť iným, a vedzte, že sa vám to určite vráti.
               Ak by ste chceli Emku spoznať osobne, srdečne Vás privítame na besede ktorá sa bude konať 28.3.2017 v utorok o 15:45  v školskej jedálni. Tešíme sa na Vašu účasť a vopred ďakujeme za pomoc.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Záchrana psej rodinky

          • Žiak školského internátu T. Kotľar s pomocou p. vych. Hudákovej zabezpečili útočisko piatim bezbranným šteniatkam. V žiakovom susedstve sa nachádzala psia rodinka u jeho suseda, ktorý im zabezpečil dočasné miesto počas tuhej zimy. Ďalej sa však o nich nemohol starať a práve tu zasiahli naši hrdinovia. Oslovili organizáciu „Sloboda zvierat“, ktorí zvieratkám prišli na pomoc až z Bratislavy. Dúfame, že o takýchto hrdinských činoch budeme v našom okolí počuť viac.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • 13. ročník súťaže mladých kuchárov a čašníkov MAJSTRO GASTRO

          • V učebniach gastronomických predmetov sa  dňa 30. 03. 2017 zorganizoval 13. ročník súťaže mladých kuchárov a čašníkov MAJSTRO GASTRO. Súťaž bola zameraná na prezentáciu a preukázanie odborných vedomostí a zručností žiakov v odbore kuchár a v odbore čašník, servírka. Žiaci súťažili v jednotlivých kategóriách podľa ročníkov v týchto disciplínach:

            Súťažné disciplíny – odbor čašník, servírka
            Súťažné disciplíny – odbor kuchár

            Výsledková listina

            (Pre viac informácii klikni "TU")

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

             

          • KVÍZ „ SVET - ČO O ŇOM VIEŠ ?“

          • Dňa 21.marca 2017 sa za účasti štyroch trojčlenných družstiev uskutočnil v školskom internáte pri Hotelovej akadémií vedomostný kvíz „ SVET - ČO O ŇOM VIEŠ ?“.
            Víťazným družstvom z trinástimi správnymi odpoveďami z dvadsiatich možných sa stalo družstvo dievčat zo siedmeho poschodia v zložení Denisa Petruňová, Adriána Sušková a Bibiána Legdanová.
            Za preukázané vedomosti patrí všetkým účastníkom uznanie a veľká vďaka. Mgr. Ivan Mihalič 

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Carpatia Carving Cup 2017

          • Dňa 6. 4. 2017 sa žiak našej školy zúčastnil 6. ročníka súťaže vo vyrezávaní do ovocia a zeleniny - Carpatia Carving Cup 2017,  ktorú organizovala Spojená škola vo Svidníku. Záštitu nad súťažou prevzal Luděk Procházka (CZECH CARVING STUDIO) zakladateľ, propagátor, lektor carvingu v ČR, v SR a držiteľ zlatých medailí z prestížnych európskych a svetových súťaží. Predsedníčkou hodnotiacej komisie bola  Bc. Oľga Barcíková (SOŠ Púchov), členka Czech – Slovak Carving Teamu.
            Úlohou súťažiacich bolo v časovom limite troch hodín zhotoviť prácu na ľubovoľnú tému s použitím melóna - free style pred zrakom hostí a prezentovať na výstavke hotovú prácu, exponát (kompozíciu na ľubovoľnú tému).
            Richard Kočík žiak IV. A triedy súťažil v  oboch kategóriách, kde sa umiestnil v bronzovom pásme.
            Gratulujeme a želáme ešte veľa takýchto úspechov.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Beseda s Andreou Rimovou

          • Marec –,, Mesiac kníh“   je mesiacom , kedy  venujeme väčšiu pozornosť knihe , ktorá je dialógom s našou dušou. Dňa 15.3.2017 sa žiaci školského internátu zúčastnili na besede s mladou  spisovateľkou Andreou Rimovou .  Žiaci boli oboznámení s jej najnovšou  knihou  POPOL a HRIECH Dozvedeli  sa kopec  zaujímavých informácií o tom, aké je ťažké písať knihu, keď vás opusti  ,,Múza“.  Začiatky spisovateľky  boli  ťažké a spisovateľská  kariéra sa budovala postupne .Táto beseda bola spestrená video -dokumentáciou z krstu je deviatich kníh, ktoré boli krstené netradičným spôsobom. Na  krst  kníh použila štyri živly sveta –oheň ,voda, zem a vzduch. Touto formou žiaci boli obohatení  vedomosťami o vývoji knihy až kým príde na predajný pult. Andrea Rimová sa so žiakmi rozlúčila  so svojimi kartičkami , na ktorých nechýbal aj jej podpis.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Cvičný banket IV. AH

          • Prvé lúče slnka sa už dotýkajú našich tvári a vonku sa začína zelenať tráva. Ohňostroj farieb, optimizmus, radosť - to je jar a tak to treba aj patrične osláviť. V tomto jarnom duchu sa niesol cvičný banket triedy IV. AH, ktorý sa konal 1. marca 2017 v príjemnej atmosfére, v odbornej učebni vyzdobenej pestrofarebnými kvetmi. Gastronomický zážitok vytvorili chutné bezmäsité jedlá.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

             

          • 2 % z Vašich daní

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            Chcem Vás poprosiť o finančnú  podporu vo forme 2 % z Vašich daní, ktoré ste odviedli alebo odvediete štátu za rok 2016. Takto získané prostriedky plánujeme využiť na spolufinancovanie projektov, ktoré škola plánuje v tomto a ďalších rokoch realizovať. Informácie o realizovaných projektoch sú pravidelne zverejňované na stránke školy http://hahe.edupage.org/.  Projekty sú zamerané na skvalitnenie teoretického aj praktického vyučovania, na realizáciu a propagáciu zdravého životného štýlu a na zlepšenie podmienok na výchovu, vzdelávanie a ubytovanie žiakov.

            Potrebné tlačivo pre fyzické osoby – nepodnikateľov je k dispozícii na stránke školy a v papierovej podobe aj na vrátnici školy. Vyplnené tlačivá môžete poslať poštou alebo osobne doručiť do školy alebo príslušnému  daňovému úradu.  Fyzické osoby – podnikatelia a právnické osoby uvedú potrebné skutočnosti v daňovom priznaní za rok 2016.

            S úprimným  poďakovaním                                                        Ing. Mariana Chudíková, riaditeľka školy

          • K R I T É R I Á na prijímacie skúšky pre školský rok 2017/2018

          • Na základe zákona MŠ SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení a po prerokovaní na pedagogickej rade dňa 14. 02. 2017  určujem kritériá na prijatie uchádzačov pre školský rok 2017/2018.

          • Siesta v škole

          • Prosím všetkých žiakov a zamestnancov školy, rodičov a priateľov aby ste nás opäť podporili a pomohli nám získať grant vo výške 1000,- € od Raiffeisen banky. Prihláste sa prosím na www.gestopremesto.sk a zahlasujte za projekt Siesta v škole. Nájdete to pod mestom Humenné. Naším zámerom je vybudovať oddychovú zónu v okolí školy - upraviť terén, naviezť zeminu, vysiať trávnik, okrasné dreviny, trvalky, osadiť lavičky, koše a kvetináče. Vopred Vám veľmi pekne ďakujeme. Pri poslednom hlasovaní bola potrebná účasť v pobočke banky a nám chýbali asi len 4 hlasy, aby sme získali peniaze na výrobník ľadu. Teraz sa hlasuje elektronicky a veríme, že budeme prví.

          • Vansovej Lomnička

          • Dňa 24. 2. 2017 sa konal v zasadačke Mestského úradu v Humennom jubilejný 50. ročník umeleckého prednesu poézie a prózy žien Vansovej Lomnička. Svoj talent a umelecký cit prezentovali aj naše študentky. V kategórii poézie Natália Lukčíková a Diana Peláková (IV. BH), v kategórii prózy Jana Jušková (IV.AH). Ďakujeme za účasť a tešíme sa na ďalší ročník.

             

          • Lyžiarsky výcvik, Hotelová akadémia v Humennom 20. – 24.2. 2017

          • Každý deň venovali kúsok seba inštruktori lyžovania – učitelia telesnej a športovej výchovy na Hotelovej akadémii v Humennom v snahe naučiť žiakov základom lyžovania. V prekrásnom prostredí s upravenými zjazdovkami v údolí Čergovských hôr žiaci prvého ročníka absolvovali v dňoch 20 – 24.2. 2017 povinný lyžiarsky výcvik. Ubytovanie v horskom hoteli Javorná s nádherným výhľadom na okolitú prírodu umocnilo pocit spokojnosti všetkých účastníkov kurzu. Po namáhavom pobyte na svahu a prvých lekciách lyžovania prichádzali žiaci v prvý deň s pocitom dobre vykonanej práce do hotela, kde ich čakali pedagógovia – animátori, aby mohli zrelaxovať pri súťažiach a zábavných hrách. Niektorí dali prednosť krytému plaveckému bazénu a wellness, ktoré sa nachádzali neďaleko hotela. Po piatich dňoch sústavného tréningu na svahu sa všetci žiaci naučili lyžovať. Odmenou pre všetkých zúčastnených bol úsmev na tvári, že zvládli vytýčené ciele a do autobusu, ktorý smeroval naspäť domov, nasadli celí a zdraví.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • Aktívny preklad v anglickom jazyku

          • Dňa  22.2. 2017 sa na našej škole uskutočnila medziročníková súťaž v aktívnom preklade v anglickom jazyku. Žiaci 2. až 5.ročníka si zmerali sily v dvoch kategóriách prekladom textov z angličtiny do slovenčiny. Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a víťazom blahoželáme!

            I.    kategória

            1.    miesto   A. Voroňáková (II.AH)
            2.    miesto   F. Gábor ( III.A)
            3.    miesto   T. Miková  ( II.AH)

            II.    kategória

            1.    miesto    V. Babjaková( IV.BH), P. Reby ( III. AH)
            2.    miesto    R. Hnátová ( IV. BH)
            3.    miesto    S. Rada ( V.AH)

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • MULTIKULTÚRNY DEŇ „ GLOBAL VILLAGE“

          • Dňa  16. 2. 2017 sme sa so žiakmi piateho a štvrtého ročníka zúčastnili na  multikultúrnom dni   „Global village“  v o.c. Max v Prešove. Stážisti zo 7 krajín – Taiwan, Čína, Ukrajina, Srí Lanka, Indonézia, Kirgizsko a Brazília – prezentovali svoje krajiny, kultúru, tradičné odevy a jedlá formou video projekcií, ale aj ochutnávkou ich tradičných jedál. Naši žiaci mali možnosť komunikovať v cudzom jazyku s lektormi z rôznych kútov sveta a dozvedieť sa mnoho zaujímavých informácií. Atmosféra bola veľmi priateľská,  žiaci  boli zvedaví,  porozprávali sa s lektormi, ktorí boli veľmi milí a ochotní vysvetliť aj prípravu jednotlivých jedál.  Dúfame, že tento deň bol prínosom pre všetkých.  Ďakujeme aj usporiadateľom z medzinárodnej organizácie  AISEC za pozvanie.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • UKONČENIE PROJEKTU „ EDUCATE SLOVAKIA“

          • V dňoch od 30.1.2017 do 3.2. 2017 bola naša škola zapojená do medzinárodného projektu Educate Slovakia,  počas ktorého dvaja zahraniční lektori z prestížnych škôl– Isuru zo Srí Lanky a Barchyn z Kirgizstanu - vyučovali jednotlivé triedy v anglickom jazyku komunikatívnou a zábavnou formou.  Počas celého týždňa sme spoznávali ich kultúru, náboženstvo, zvyky a tradície a dozvedeli sme sa mnoho nových zaujímavých  informácií. Žiaci si tiež mali možnosť zdokonaliť svoje schopnosti komunikácie v anglickom jazyku. Lektori v popoludňajších hodinách naopak spoznávali naše mesto a kultúru. Veríme, že tento projekt bol prínosom pre nás všetkých a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

          • PROJEKT „EDUCATE SLOVAKIA“

          • Hotelová akadémia sa počas dní od 30.1.2017 do 2.2.2017 zúčastňuje kultúrno-vzdelávacieho projektu „EDUCATE  SLOVAKIA“.S radosťou sme privítali dvoch zahraničných lektorov, študentov zahraničných vysokých škôl   ISURU RANAWEERA zo Srí Lanky  a BASCHYN  ASHIRBAEVA z Kirgizska.
            Vedenie školy,učitelia a študenti vytvorili týždenný program pre zahraničnú dvojicu a sprostredkovali výučbu a príjemnú komunikáciu v jednotlivých triedach. Zahraniční lektori prezentovali interaktívne prednášky zamerané na zlepšenie medzikultúrneho porozumenia a globálneho zmýšľania v anglickom jazyku. Zahraničnej dvojici ďakujeme za príjemne strávené  dni, ktoré nás obohatili a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            Pozrite si galériu z tejto akcie kliknutím na vyššie uvedený obrázok 

    • Kontakty

      • Hotelová akadémia, Štefánikova 28, Humenné
      • tel/fax: +421 57 7752394 - sekretariát, riaditeľka školy, tel: +421 57 7755144 - ústredňa, tel: +421 57 7754134 - technicko-ekonomický úsek, tel: +421 57 7885490 - zástupca RŠ pre teoretické vyučovanie, tel: +421 57 7750337 - zástupca RŠ pre praktické vyučovanie, email na zodpovednú osobu GDPR: zodpovednaosobahahe@gmail.com
      • Štefánikova 28, 066 01 Humenné Slovakia
      • IČO: 17078393
      • DIČ: 2021217231
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje